onsdag 12 juni 2013

Avläggare, apiterapi och tornseglare

Idag har jag utökat vår bigård från en kupa till två. I vintras dog ett samhälle, men som tur var överlevde ett. Så nu så ska göra två avläggare så att vi får sammanlagt tre kupor. Känns säkrast så. Men det betyder också att vi inte får lika mycket honung i år som förra året.
Jag har också linoljat verandan till microstugan, där vi ska ha ett litet "mini-växthus". Det är så härligt att linolja och se hur träet glupskt dricker upp all linolja som en ger det. Imorgon ska vi sätta på plast och bära ut tomat-, paprika och chiliplantor som ska bo i växthuset. Ska bli skönt att kunna sitta på verandan igen. Nu kan vi sätta ut alla plantor som vi förkultiverat också, eftersom 10-dagarsprognosen visar fritt från frost (lägstatemperaturen typ +10°C). Det har varit en otrolig mild maj-juni, så ifall en chansat och satt ut saker i början på maj så hade det gått galant.


De fina dagarna och kvällarna vi haft har gjort att bonden fått jobba också. Så den vackra kvällen som syns ovan ackompanjerades av en doft av gödsel. Det var mysigt.


Det bor tornseglare under lillstugans takpannor. Ett av Sassas största nöjen är att jaga fåglar, men tornseglarna tittar hon på med skräckblandad förtjusning. De kommer från ingenstans och svischar förbi så snabbt att hon inte har en chans att hänga med.


Som tvål och schampo har jag börjat använda honung. Alltså ingen blandning där honung ingår som ingrediens, utan honung rätt och slätt. Här ovan har jag lite saffran i honungen och en gnutta olivolja för konsistensens skull. Min hud har varit ganska allergisk den senaste tiden, så när jag tar på honung på huden så svider det lite. Det känns bra, när det svider känns det att honungen gör effekt, jag tänker mig att det är honungens antibakteriella egenskaper som gör det. En annan plan är att inhandla en pollenfälla som en använder till att "skörda" pollen. Att äta pollen kan göra att kroppen vänjer sig vid pollen och besvären blir mindre under pollensäsong. Sen innehåller pollen också massor av B-vitaminer och består av 35% protein, så det är inte helt fel som kosttillskott heller. Apiterapi kallas det förresten när man använder biprodukter i läkande syfte. För vissa områden inom apiterapi finns det vetenskapliga belägg att det fungerar - som att honung på brännskador gör att såret läker fortare och bildar mindre ärrbildning - medan annat bara är huskurer. Men eftersom vi har en egen bigård så kan vi kosta på oss att prova det mesta. Honungsexperimenten fortsätter.

1 kommentar:

  1. Va intressant med honungen och "pollenet" (eller vad de heter i bestämd form ;) )!

    Hört en till sak angående brännskador, att om en stryker på smör precis när en bränt sig så blir det inte heller något ärr eller sår. Eftersom det är fettet i huden som bränns bort så om en tillsätter fett på en gång så tar en inte skada lika mycket.

    Jag tycker huskurer är intressant. Är lite som kuriosa från förr på nått vis! :)

    SvaraRadera